24 tammikuuta 2018

Vegaanihaaste: viikko 3








Vegaanihaasteen kolmas viikko sujui vaihtelevissa tunnelmissa - toisaalta tuli syötyä herkullisia ruokia, mutta toisaalta olin koko viikon melko nuutunut ja pääkin oli kipeä jokaisen työpäivän jälkeen. Viikon lounaat koostuivat pääasiassa pelkästään salaateista, jotka olivat sisällöltään ehkä liiankin kevyitä. Nälkä ja tästä johtuva pääänsärky vaivasivatkin aina iltapäivällä, ja todennäköisesti tämän olisi voinut välttää varaamalla kunnollisen välipalan iltapäivälle. Tässä on siis parannettavaa. Lisäksi olen huomannut, että ruokaa pitäisi oikeasti syödä isompia annoksia, ja salaattilounaan kylkeen kannattaisi varmaankin lisätä vielä täysjyväleipää.

Isompia repsahduksia ei viikon aikana onneksi tullut. Keskiviikkona oli perinteinen kiireaamu, ja tällä kertaa tavallisesta poiketen työhaastattelu. Ja tietysti unohdin ottaa mukaan aamupalan.
Haastattelussa olikin tarjolla sämpylää juustolla ja kinkulla, ja mahani alkoi kurahdella sen verran uhkaavasti, että päätin uhrata vegaanihaasteen hetkeksi työpaikan vuoksi (jonka muuten sain, nälkäisenä ehkä en?). Toinen "repsahdus" tapahtui samaisena päivänä, kun kokkailin iltaruuaksi ravioleja ja käytin niihin jääkaapista löytynyttä pestoa, joka ei ollut vegaanista. Muuten viikko sujui vegaanisuuden suhteen iisi piisisti.

Maanantai
1/2 Alpro Go On, spirulinaa, chiansiemeniä
Salaatti (lehtisalaattia, papuja, tomaattia, ananasta jne.)
Mandariini
Hesburgerin kasvistortilla
Smoothie (Naked)
Yosa Sport chiansiemenillä

Tiistai
Smoothie (Innocent)
Raakapatukka (pähkinöitä, hedelmiä, marjoja)
Kasvistortilla ja salaattia
Hummusleivät tomaatilla ja kurkulla
Palautusjuoma (heraa, ei vegaaninen)
Kasvispyöryköitä ja sieniä soijakermakastikkeessa, pastaa, basilikaa, kurkkua ja tomaattia
JYMY-luomujäätelöä (minttusuklaa)

Keskiviikko
Sämpylä salaatilla, juustolla ja kinkulla (ei vegaaninen)
Salaattiaseman salaatti, mm. punajuurifalafelia, hummusta, papuja, bataattia, siemeniä
Vegaanisia ravioleja, pestoa (ei vegaaninen), basilikaa, pähkinöitä ja tomaattia

Torstai
1/2 Alpro Go On, spirulinaa
Salaatti (salaattipohja, siemeniä, tomaattia, ananasta, pastaa jne.) & tulinen tomaattikeitto pavuilla
Avokadopasta ja cashewpähkinöitä (OHJE)
Smoothie: Alpro Go Onia, kookos-mantelimaitoa, banaania, ananasta, mansikoita

Perjantai
1/2 Alpro Go On, spirulinaa
Salaatti (salaattipohja, papuja, siemeniä, ananasta, kurkkua jne.) & aasialainen kasviskeitto
Mexican-pata valkopavuilla
Vegaaninen burger (Black Grill & Cafe)

Lauantai
Mexican-pata (ed. päivältä)
Yosa Sport chiansiemenillä
Kimchi pancake (OHJE)
Korealaishenkisiä nyhtökaura-pitaleipiä (OHJE)
Banaania kookosmaidossa (OHJE)
Maapähkinävoi-riisimurojälkkäri (ohje alla)

Sunnuntai
Hummusleivät kasviksilla
Pitaleivät nyhtökauralla (ed. päivältä)
Maapähkinävoi-riisimurojälkkäri (ed. päivältä)
Smoothie: Alpro Oats and Blueberries, soijamaitoa, banaania, pellavansiemeniä, mansikoita
Pitaleipä nyhtökauralla (again again)



Lauantaina meillä oli jälleen spektaakkelimainen kolmen tähden illallinen, jota pääsin järkkäilemään tällä kertaa minä.
Vegaanihaasteen myötä menun piti olla tietenkin vegaaninen, ja aluksi oli vähän haastavaa keksiä kolmen ruokalajin menu, jossa olisi vielä joku tietty teema. Sen voin paljastaa, että vielä lauantaiaamunakin suunnitelmat olivat jonkin verran epäselvät...

Lopulta päädyin kasaamaan menua pääruuaksi valitsemani korealais(henkis)ten nyhtökaurapitaleipien ympärille aasialaisella teemalla. Tätä kyseistä ruokaa olen tehnyt useasti aiemminkin, ja tuo ohje on mielestäni super hyvä, varsinkin jos tykkää vähän tulisemmasta ruuasta. Alkuperäisessä ohjeessa tosin tehdään hot dogeja, mutta itse olen jostain syystä käyttänyt tässä aina pitaleipiä.

Alkupalaksi päätin tehdä perinteisempää, "oikeasti" korealaista, kimchi pancakea. Tämä mystinen lätty on tehty pääosin kimchistä, joka on korealaisittain hapatettua kiinankaalta.
Aluksi ajattelin fiksuna tyttönä tehdä hapatuksen itse, kunnes tajusin sen vievän useita päiviä - no, tässä vaiheessa alkoikin armoton valmiin kimchin metsästys. Kimchiä kannattaa lähteä etsimään etnisistä kaupoista, omani löysin Tikkurilassa sijaitsevasta Taj Mahal -marketista.

Jälkiruuaksi tein Thaimaan reissulta tuttua banaania kokosmaidossa, joka on yksinkertaisuudessaan nerokas jälkiruoka. Kookosmaito kiehautetaan, ja mukaan lisätään banaanit muutamaksi minuutiksi pehmentymään. Ripaus sokeria ja pienempi ripaus suolaa, ja jälkiruoka on valmis!

Halusin vielä tehdä ylimääräisen napostelujälkkärin, joka ei sinänsä liittynyt teemaan, mutta on vaan niin super hyvää että sitä oli pakko päästä tarjoilemaan. Kyseessä on ystäväni Annin esittelemä herkku, jota on tullut aina säännöllisin väliajoin tehtyä. Ajattelinkin jakaa tämän kyseisen herkun reseptin myös täällä! Kyseessä on aika tuhti, makea, ja suklaisen maapähkinäinen herkku, ja lupaan sen toimivan tilanteessa kuin tilanteessa (ei välttämättä pähkinäallergikkojen kokoontumisajoissa, mutta muuten).


Maapähkinävoi-suklaa-riisimurojälkkäri

Noin 340 g maapähkinävoita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5-2 dl siirappia
Riisimuroja
Noin 250-300g vegaanista tummaa suklaata, esim. Pandan tumma suklaa

Sekoita ja lämmitä kattilassa maapähkinävoi, sokerit ja siirappi (älä kiehauta). Lisää riisimurot lämpimään seokseen.
Levitä pellille leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
Sulata suklaa ja levitä pinnalle. Anna jähmettyä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti