02 helmikuuta 2016

Elumen, valebruneten pelastus

 Kuten kaikki ystäväni varmasti tietävät, olen oikeasti siis ihan täysin blondi. Ja nyt puhutaan siis pelkistä hiuksista! Olen kuitenkin aina viihtynyt paremmin tummemmassa tukassa, ja vaalean juurikasvun kanssa tämä on luonnollisesti aika huono yhtälö. Tukan kasvaessa ainakin sentin kuukaudessa, on juuri värjättävä vähintään kerran kuukaudessa. Kuukaudenkin juurikasvu on jo mielestäni järkyttävä, ja mikäli hiusvärit eivät sisältäisi haitallisia kemikaaleja, värjäisin juurta mielellään vaikka kahden viikon välein. 

Juurikasvun ilmaantuessa mulla on ollut tilannetta pelastamassa värjäävät kuivashampoot ja Color Wow:n tyviväripuuteri. Lisäksi olen käyttänyt Goldwellin vaahtosävytteitä, jotka ovat siis suoravärejä ja eivät vahingoita millään tavalla hiusta.

Suoravärien kanssa pelailleet varmasti tietävät, eivät ne tartu värjäämättömään/vaalentamattomaan "neitsythiukseen" juurikaan. Eli vaikka mulla on todella vaalea tukka luonnostaan, ei tummakaan suoraväri anna kuin pienen häivähdyksen väriä hiukseen, tämän peseytyessä heti seuraavassa pesussa pois. Normaali suoraväri tarvitsee siis tarttuakseen hapetteella rikotun hiuksen, ja nuo vaahtosävytkin ovat auttaneet juuren sävyttämisessä vain hieman.

Tästä päästään siis ongelmaan: tahtoisin käyttää juureni värjäämiseen suoraväriä, sillä se ei vahingoita omia hiuksiani, eikä päänahkani ole kosketuksissa haitallisiin, allergisoiviin kemikaaleihin (kuten PPD). Kuitenkaan suoraväri ei juureeni tartu, sillä se on täysin käsittelemätöntä hiusta.
Viime syksynä löysin viimein ratkaisun tähän dilemmaan, ja kuten saatattekin ehkä fiksuina arvata, on tämän ratkaisun nimi Elumen.

Elumen on siis suoraväri, joka tarttuu hiukseen sähkövarauksella. Ilman hapetetta ja ammoniakkia, valmiina suoraan purkista levitettäväksi hiuksiin.
Suomessa Elumenia käyttävät pelkästään kampaajat, ja mikäli sillä haluaa harrastaa kotivärjäilyä, joutuu sitä tilaamaan netistä. Itse olen nyt kaksi kertaa tuotetta tilannut saksalaisesta Hagel-Shopista. Yhden pullon hinta postikuluineen on ollut parinkympin luokkaa. Ja mikä parasta, toimitus tapahtuu kotiovelle.




Monet käyttävät Elumenia esimerkiksi kirkkaanpunaisen hiusvärin luomiseen, mutta väri toimii myös ihan vaikkapa perinteisenä ruskeana värinä. Yläpuolella on esimerkkinä pari värikarttaa Elumenin luonnollisemmista sävyistä.


Itse tilasin aluksi BM@6 -sävyä, sillä olin värjännyt juurtani useimmiten 6-asteisella kestovärillä ja mielestäni kestoväreillä saatu tummuusaste oli sopiva. Tämä Elumenin sävy oli kuitenkin mielestäni tummempi, pikemminkin 5-asteinen, joten tuon sävyn kulutettuani loppuun päätin tilata 7-asteista ellua ja päädyin sävyyn BG@7.

Elumen levitetään shampoopestyyn hiukseen, ei ikinä likaiseen tukkaan kuten kestovärit.
Värin levityksessä käytä kumihanskoja ja mielellään myös levityssivellintä!
Itse en ensimmäisellä kerralla tätä ohjetta noudattanut, ja tuloksena mulla oli mustat kädet. Noin tunnin hinkkaamisen jälkeen väri oli muuttunut sentään siedettävän ruskeaksi... Tämä väri siis tarttuu ihoon todella, todella voimakkaasti.

Vaikutusaika on 30 minuuttia, mutta suoravärejähän voi hiuksia vahingoittamatta muhitella päässä vaikka miten kauan. Itse olen kärsimättömänä pitänyt väriä päässä max. vartin saaden tällä jo oikein hyvän lopputuloksen. Toki pidempi vaikutusaika voisi taata vielä intensiivisemmän värin.

Mitä olen netistä löytyviä kirjoituksia Elumenista seurannut, tuntuu sen poissaaminen hiuksesta olevan ongelmallista. Tämä värihän ei ole tarkoitettu poistettavaksi tavallisella värinpoistolla, vaan Goldwellilla on oma Return -tuote, jonka pitäisi purkaa luotu sähkövaraus. Olen myös useammasta lähteestä lukenut, että Return-käsittely tulee tehdä niin monta kertaa, kuin Elumen-värjäyskin on tehty -voisiko joidenkin ihmisten tapauksessa olla kyse siis siitä, että Elumenia on kerrostettu hiukseen jopa kymmeniä kertoja, jolloin se ei tietenkään parilla-kolmella käsittelyllä vielä lähde pois.

No, epäileväisenä tilasin myös tuota Returnia, sillä halusin a) koittaa lähteekö se ellu oikeasti sillä pois ja b) vaalentaa juurtani uutta, vaaleampaa sävyä varten. Return on siis geelimäistä, kirkasta ainetta, eikä sekään vaikuta hiusten kuntoon mitenkään negatiivisesti. Ohjeet olivat saksaksi, ja ymmärrys niistä oli vähän mitä sattuu. Päädyin kuitenkin levittämään tuotetta pestyyn, kosteaan hiukseen ja lämmitin sitä vaikutusajan kuluessa myös hiustenkuivaajalla. Suositeltu vaikutusaika tällä oli max. 30 minuuttia. Itse olin juurtani värjäillyt päälle viisi kertaa nyt ainakin, joten jonkin verran väriä oli tukkaan ehtinyt jo kerrostua. Päätin toteuttaa tuota periaatetta, että Return-käsittely tulee tehdä yhtä monta kertaa, kuin värjäyskäsittely on tehty, ja tein peräkkäin kolme käsittelyä huuhdellen hiukset aina välissä. Vaikutusaikaa mulla oli tässäkin vaan about 10 min/värinpoisto, joten tulos olisi saattanut olla yhtä hyvä, jos olisin vaan malttanut pitää sitä yhden kerran sen 30 min. hiuksissa.


Vasemmanpuoleisessa kuvassa lähtötilanne: vaalea juurikasvu tummalla värirajalla. Aika järkyttävän näköinen tossa kuvassa, sillä värin tilaaminen vähän jäi enkä viitsinyt kestoväriä siihen välissä laittaa.. Peitin kylläkin juuren aina jollain aiemmin mainitsemistani tuotteista (yleensä värjäävällä kuivashampoolla). 
Keskimmäisessä kuvassa hiukset juuri Return-käsittelyn jälkeen, ja viimeisessä BG@7 -sävyllä värjättynä.


Oman kokemukseni perusteella siis Elumenin todella saa pois hiuksista. Tein vähemmän purkukäsittelyjä, kuin olin aiemmin tehnyt värikäsittelyjä, ja silti tulos oli mielestäni huomattava. Tuo saavutettu vaaleusaste riitti mulle aivan hyvin, eikä tarvetta useampiin käsittelyihin ollut.
Yläpuolella vielä kuva "värinpoiston" jälkeen, ennen uutta väriä. Aika iso ero verrattuna aiempaan, n. 5-asteiseen juureen.


Tässä vielä kuva lopputuloksesta paremmassa valaistuksessa. 
Ja aika paljon muuten vaikuttaa valaistus siihen, miltä hiusväri näyttää! Molemmat on otettu luonnonvalossa, joista alempi ikkunan edessä.  Ja kuten tuosta alemmasta kuvasta huomaa, sain tulokseksi jopa melko kuparisen sävyn. Jos vertaa sitä tuohon sävykartan sävyyn, niin ei ihan samalta kyllä näytä? Liian punertava omaan makuuni kyllä, mutta taidan nyt kuitenkin käyttää tämän purkin silti loppuun ja metsästää sen jälkeen kylmemmän sävyn. Tai sitten värjään koko tukkani tuolla, we'll see..

Kuvasta pystyy näkemään kuitenkin hyvin Elumenin toimivuuden -millä muulla suoravärillä sävy tarttuu käsittelemättömään hiukseen ja vielä pysyy siinä yhtä hyvin, kuin kestoväri!
Ja vieläpä liian lyhyellä vaikutusajalla.
Käsittelyn voi myös toistaa, jolloin tuloksesta saa vielä intensiivisemmän.

Jatkossa en kyllä tule värjäämään tukkaani enää kestoväreillä, kunhan nyt vaan vielä löytäisin sen täydellisen sävyn tuosta Elumenista!

// edit. NASU -postauksessa siis viimeisen kerran "vanha" tukka jos jotain kiinnostaa vertailla :D

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti