14 helmikuuta 2016

Salaattiviikon helmet

Ensimmäisenä vuorossa maukas punajuuri-vuohenjuustosalaatti.

Ville kävi viime viikonloppuna kotonaan kääntymässä, ja toi sieltä mukanaan äiskän valmistaman naudanpaistipalan (tämä ehkä korvasi pilkkireissun PUUTTUNEET tuliaiskalat).
Mun teki mieli pitkästä aikaa tätä kyseistä salaattia, joten päätin hyödyntää paistin siihen.
Tuota lihaahan olisi siis voinut hyvillä mielin syödä myös kylmänä, mutta halusin mieluummin syödä sitä ruskistettuina suikaleina salaatin joukossa.

Inspiraatio tähän salaattiin on saatu aikanaan Vapianosta.



Salaatti:
- rucolaa
- punajuurta
- kirsikkatomaatteja
- vuohenjuustoa
- naudanpaistia suikaleina
- chiliä
- valkosipulia
- suolaa
- mustapippuria

Kastike:
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- tummaa siirappia
- suolaa
- mustapippuria

Pilkotut kirsikkatomaatit ja punajuuret laitetaan uuniin paahtumaan 200 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi (oikeasti en kyllä katsonut edes kelloa niin tarkaan, mutta kun näyttävät mukavan paahtuneilta niin voi ottaa pois).
Chilit ja valkosipulit viipaloidaan.
Laitoin yhden chilin ja kolme valkosipulinkynttä, näillä tuli sopivan maukas lopputulos.

Itse en tällä kertaa käyttänyt siis raakaa naudanpaistia, mutta kypsennys on joka tapauksessa aika nopea. Huoneenlämpöiset suikaloidut lihat kuumalle pannulle kera oliiviöljyn ja voin sekä chilin ja valkosipulin, lihan pinnat ruskeiksi ja muutama minuutti pyörittelyä pannulla.
Lopuksi suolaa ja pippuria.
Tämän jälkeen pilkotaan vuohenjuustot ja salaattiannos on valmis koottavaksi.

Lopuksi onkin aika tehdä kastike, joka onkin oikeastaan tämän salaatin se juttu.
Oliiviöljyn, balsamicon ja siirapin suhdetta voi testailla ja hakea maistelemalla, mutta hyvää siitä joka tapauksessa näillä ainesosilla tulee.
Omassa sekoituksessani oli eniten oliiviöljyä, sitten balsamicoa ja siirappia oli pienempi määrä kuin kahta edellistä. Viimestely vielä ripauksella suolaa ja rouhauksella mustapippuria ja kunnon loraus salaattiannoksen päälle!

Viikon toinen herkku oli halloumijuusto-parmankikkusalaatti.

Tossa eräs päivä mua siis himotteli ihan kauheasti halloumijuusto, ja silloin kun joku pahasti himottelee, sitä on myös saatava. Kaapissa oli myös viikonlopulta jäljellä parmankinkkua, joten hyödynsin nekin tähän salaattiin.


Salaatti:
- rucolaa
- kirsikkatomaatteja
- hunajamelonia
- halloumijuustoa
- valkosipulia
- punaista chiliä
- parmankinkkua

Ensin pilkotaan chilit ja valkosipulit viipaleiksi, ja kuten edellisessäkin salaatissa, määräksi valikoitui kolme valkosipulinkynttä ja yksi chili.
Tämän jälkeen laitetaan pilkotut kirsikkatomaatit ja parmankinkut paahtumaan uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi. Parmankinkuista saa tulla kunnolla rapsakoita.
Tällä välin viipaloidaan halloumijuusto n. 1 cm paksuisiksi siivuiksi ja laitetaan valkosipulien ja chilien kanssa pannulle paistumaan. Aikaa paistamiseen menee muutama minuutti, ja paistamista jatketaan niin kauan kunnes molemmat pinnat ovat saaneet kauniin värin.
Paistamisen lomassa voi pilkkoa hunajamelonin ja koota niistä rucolan kanssa salaattipohjan.
Lopuksi uunista kirsikkatomaatit ja parmankinkut ja pannulta halloumijuustot vielä mukaan salaattiin. 
Kastikkeena voi käyttää esimerkiksi tuota ylemmässä salaattiohjeessa olevaa, tai sitten ihan vaan oliiviöljyä.

Bon appétit ja hyvää alkavaa viikkoa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti