14 maaliskuuta 2016

Kasvisruokareseptejä

Vaikka blogin puolella on tullut esiteltyä melko lihapainotteisia ruokia, pyrin kuitenkin tekemään säännöllisesti myös kasvisruokia, välillä jopa vegaanisia sellaisia.
Tässä pari hyväksi havaittua ja helppoa ohjetta.

Vegaaniset hampparipihvit (n. 10 kpl):
4 dl soijarouhetta
1,5 kpl kasvisliemikuutiota
6 dl vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 rkl perunajauhoja
mausteita (esim. mustapippuri, paprikamauste, jauhelihamauste)

Laita vesi kiehumaan ja liuota kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Tämän jälkeen lisää soijarouhe, ota kattila pois levyltä ja anna kaiken veden imeytyä soijarouheeseen kannen alla noin 10 minuuttia.
Silppua sipulit ja sekoita soijarouheen sekaan.
Lisää myös kuiva-aineet ja mausteet. Mikäli laitat jauhelihamaustetta, käytä suolatonta versiota, sillä kasvisliemikuutio antaa riittävän suolaisuuden pihveille.
Anna seoksen vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Paista öljytyllä pannulla keskilämmöllä molemmin puolin ja kunnolla kypsiksi. Aikaa saa käyttää joitain minuutteja enemmän, kuin jauhelihapihvejä paistettaessa.

Itse kokosin tällä kertaa (kannettoman...)hampparini bataattilohkon päälle. Olisin halunnut kokeilla munakoisoa, mutta sitä ei lähikaupasta löytynyt.
Pihvin alle levitettävä punainen pesto sopii hyvin yhteen näiden pihvien kanssa.
Lisäksi perus salaatti ja tomaatti toimii aina, valkosipulisalaatinkastike myöskin. Ainakin heseltä löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.

Pahoittelut näistä esteettisistä kuvista :D



Erilaiset curryt ovat helppoja valmistaa, ja niitä tuleekin aika usein tehtyä.
Aiemmin olen tehnyt aina red currya tai green currya, mutta tällä kertaa kaupasta tarttui mukaan panang currytahna.
Tämän ruuan peruspilarit ovat siis protsku (tässä ohjeessa tofu), currytahna, kookosmaito, soija/kalakastike, makeuttaja ja kasvikset fiiliksen mukaan. Ainesosia muuttelemalla tästä ruuasta voi valmistaa hyvinkin erilaisia versioita. Oma currytahnasuosikkini on red curry, mutta suosittelen kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Kasviksina voi käyttää ohjeesta löytyvien vaihtoehtojen lisäksi esimerkiksi porkkanaa, paprikaa, ananasta, sieniä, valmiita wokkivihannessekoituksia...vain mielikuvitus on rajana.

Panang curry tofulla:
5 tl panang currytahnaa
1 tölkki kookosmaitoa
sipuli
tofua
papuja
bambunversoja
täysjyvänuudeleita
soijakastiketta
ruokosokeria (tai muuta makeuttajaa)

Pilko sipuli ja laita öljytylle pannulle paistumaan. Seuraavaksi pilko tofut ja heitä ne myös mukaan. Tofun määrä riippuu ihan omista mieltymyksistä: itse käytin pari pakettia SoFinen maustamatonta tofua protskurikkaamman curryn toivossa, mutta yksikin paketti voi riittää vallan hyvin.
Kun sipulit on kuullotettu ja tofut ovat saaneet myös vähän rakennetta pintaan, voi mukaan heittää jäiset pavut. Kun pavut ovat lämmenneet, on currytahnan aika. Sitä kannattaa sekoitella jonkun aikaa pannulla muiden ainesten joukossa ennen kookosmaidon lisäämistä.
Seuraavaksi siis kookosmaito, bambunversot ja nuudelit pannulle porisemaan miedolla lämmöllä.
Nyt on aika lisätä curryn suolaisuutta lorauttamalla reippaasti soijakastiketta mukaan. Monissa ohjeissa taidetaan käyttää kalakastiketta, mutta vegaanisessa versiossa korvataan se soijakastikkeella.
Currytahna tarvitsee vastapainoksi jotain makeaa, joten myös sokeria, siirappia tms. tulee muistaa lisätä kastikkeeseen. Kastiketta kannattaa tosiaan maistella ja lisäillä currytahnaa, soijakastiketta ja makeuttajaa sen mukaan. Joskus saatan laittaa currytahnaa esimerkiksi 10 tl, ihan päivän mielentilasta riippuen.

Ja tämä ei nyt välttämättä ole mikään "oikea" tapa valmistaa panang currya mutta ainakin itse olen tyytyväinen lopputulokseen :D



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti